Co je minitenis a babytenis?

Markéta Kovaříková29. 1. 2023

Rozdělení a vysvětlení kategorií v dětském tenisu do 9 let. Rady pro rodiče pro výběr vhodné tenisové rakety.

Co je minitenis a babytenis?

Rodiče malých tenistů často od trenérů i tenisové veřejnosti slýchávají pojmy jako minitenis, babytenis, červené míčky, zelené míčky, střední kurt apod. Co to vlastně znamená a jaké jsou rozdíly jednotlivých dětských tenisových kategorií?



MINITENIS

Minitenis je kategorie tenisu pro nejmenší děti, tedy pro hráče ve věku 6 - 7 let. Malí tenisté hrají přes nízkou tenisovou síť s měkkými červenými míči, které jsou pomalejší a poskytují malým tenistům dostatečný komfort a čas zvládnout základní technické požadavky pro dětský tenis. Děti hrají na 1/4 klasického tenisového dvorce (viz. obrázek) a v zápase počítají pouze do 10ti bodů, za stavu 9:9 je rozhodující bod, tzv. náhlá smrt. V závodních zápasech vítězí hráč, který vyhraje 2 sady ze 3 možných. Chlapci i dívky mohou soutěžit proti sobě a v zápase smíšených družstev pro mistrovská utkání můžou kapitáni nasadit jak chlapce tak i dívky dle soupisky, opět mohou hrát proti sobě. Minitenis je ve směs zmenšená verze dospělého tenisu, jen pravidla hry jsou upravena pro tuto věkovou kategorii.

Minitenis umožňuje dětem hravou a zábavnou formou rozvíjet své herní, technické i pohybové dovednosti. Díky upraveným pravidlům a speciálním pomůckám není minitenis fyzicky náročný pro děti, ba naopak jim poskytuje možnost hrát tenis jak ho hrají jejich tenisoví oblíbenci v televizi. Důležitým aspektem správného a vhodného sportování dítětě je dodržování předepsaných tenisových míčků, tedy měkčích míčů s červeným označením, protože používání odlišného typu a váhy míče může vést k neúspěchu hráče a následnému znechucení tenisu a celkovému postoji ke sportování.

minitenis, dětský tenis

Tenisový kurt pro minitenis

Český tenisový svaz



BABYTENIS

Babytenis je kategorie dětského tenisu pro hráče ve věku 8 – 9 let. Malí tenisté hrají již na celý tenisový kurt, přes regulérní výšku tenisové sítě, ale s odlehčenými tenisovými míčky označovaných zelenou tečkou/pruhem/názvem "soft". Tenisová pravidla pro závodní hru jsou také upravena, a hráči často hrají jeden set do 4 gemů, za stavu 3:3 hrají tiebreak (tzv. zkrácenou hru do 7mi bodů). Hráči se mohou setkat i s regulérním setem do 6ti gemů, kdy za stavu 6:6 se hraje tiebreak (zkrácená hra do 7mi bodů). Systém závodního zápasu záleží na pořadateli turnaje. Chlapci i dívky mohou soutěž proti sobě, ale hrát i společně deblové zápasy smíšených družstev.

Babytenis je již pokračující fáze vývoje hráče, a soustředí se více na tenisovou techniku, základní tenisovou taktiku (co a kam zahrát pro získání bodu) a rozvíjí již získané herní dovednosti z kategorie minitenisu. Přechod z minitenisu k babytenisu je při správném metodickém postupu a při postupném zvětšování dvorce pro mladé hráče nenáročný. V novodobé době se již objevují i tenisové dvorce tzv. "středního kurtu", které se snaží usnadnit skok mezi tenisovým kurtem pro minitenis a regulérním tenisovým kurtem pro babytenis.

Jako u minitenisu není vhodné v kategorii babytenisu používát ke hře klasické tenisové míče pro dospělý tenis, jelikož jsou míče více natlakované a těžší. Malí hráči tedy mohou cítit větší váhu při zásahu míče a potřebu více švihat a "přetlačovat" míč, což může vést ke zranění. Odskoky tenisového míče pro dospělé jsou vyšší a delší, což dětským hráčům způsobuje problém a "jen" vrácení míčku bez technického nebo taktického záměru sice může vést k získání bodu, ale podporuje nesprávnou techniku úderu.

Dětské tenisové vybavení

Co se týká vybavení hráče, je nesmírně důležité zvolit vhodnou tenisovou raketu, především její velikost a váhu. Nevhodná délka a váha rakety může vést ke zranění hrací ruky, především přetížení zápěstí a loketního kloubu, což do budoucna přináší komplikace pro hráče a jeho pohybový vývoj. Zranění ruky může být i příčinou předčasného ukončení tenisové kariéry. Výběr rakety by měl vždy proběhnout po domluvě s trenérem nebo kvalifikovaným personálem prodeje, který přispěje k výběru rakety identifikací herního stylu hráče. Tělesný somatotyp a herní úroveň dětského hráče jsou nejdůležitějšími indikátory pro vhodnou tenisovou raketu. Pouze věk nění dostačující faktor, jelikož každý hráče má své tempo pohybového i tenisového rozvoje a vývoje.

Rodiče POZOR, pro děti je nejdůležitějším aspektem vzhled a zalíbení tenisové rakety, pokud se hráči raketa nebude líbit, nebude s ní úspěšný/á, tz. za všechny chyby hráče může ta "ošklivá raketa". To platí i v některých juniorských kategorií starší dětí.

Obecný návod pro výběr rakety:

2 - 3 roky (úplné začátky a seznámení s tenisem) - velikost 17" (inches)

4 roky (stále tenisový začátečník) - velikost 19" (inches)

5 - 7 let (kategorie minitenisu, základy tenisových úderů a pravidel) - velikost 21" (inches)

7 - 9 let (přechod a kategorie babytenisu) - velikost 23" (inches)

tenisová raketa, tenisové vybavení pro děti

Orientační velikost tenisové rakety vzhledem k výšce hráče

GetTennisBar.com