Letní tenisová sezóna za dveřmi aneb jak fungují mistráky a turnaje

Markéta Kovaříková18. 3. 2023

Blížíme se do finále zimní tenisové sezóny a jsou před námi mistrovská tenisová utkání smíšených družstev a letní sezóna jednotlivců.

Letní tenisová sezóna za dveřmi aneb jak fungují mistráky a turnaje

Blížíme se do finále zimní tenisové sezóny a jsou před námi mistrovská tenisová utkání smíšených družstev a letní sezóna jednotlivců. Pro malé hráče je to možnost prvních zápasových utkání v antukové sezóně pro rok 2023 v rámci mistrovských utkání smíšených družstev a poté letních turnajů jednotlivců.



Pro tenisové nováčky v kategoriích minitenisu (7 let a mladší) a babytenisu (9 let a mladší) máme shrnutí procesu a pojmů soutěží v letní tenisové sezóně:

MISTROVSKÁ UTKÁNÍ SMÍŠENÝCH DRUŽSTEV ("Mistráky") - týmové soutěže, ve kterých mohou startovat a soutěžit společně kluci a holky v rámci jednoho týmu/družstva. Poměr počtu chlapců a dívek v družstvu je zcela libovolný. Soutěží se proti dalšímu týmu/družstvu ze stejné skupiny dané oblasti České republiky. Rozdělení skupin a oblastí smíšených družstev MINiTENis 2023

Příslušný tenisový klub se v průběhu února přihlásí do dané skupiny v rámi oblasti. Následně tenisový klub vytvoří ze svých hráčů v platné věkové kategorii soupisku, ze které se v den zápasu vytvoří herní soutěžní plán. Hráči mají možnost odehrát zápas dvouhry a případně čtyřhry, vše se odvíjí od rozhodnutí kapitána ohledně nasazení zápasů. Vítězové skupin se utkají ve vyřazovacích bojích o titul přeborníka kraje. Přeborník kraje poté reprezentuje svůj kraj na Mistrovství ČR.

Podrobnější systém mistrovského utkání MINITENIS:

Kapitáni obou družstev napíší před začátkem utkání zápis o utkání, ve kterém musí být zachováno pořadí hráčů dle obou soupisek. Kapitán však může libovolného hráče přeskočit. Hráči nastoupí k zápasům dle zápisu o utkání celkem k osmi dvouhrám a to následujícím způsobem: Nejdříve čtyři dvouhry 1-1, 2-2, 3-3, 4-4.

Po jejich odehrání může kapitán kteréhokoliv hráče nebo hráčku vystřídat. Střídající hráč/hráčka zaujme pozici vystřídaného hráče/hráčky (soupiska se neposouvá). Následují další čtyři dvouhry 1-2, 2-1, 3-4, 4-3.

Pokud je po odehrání osmi dvouher stav nerozhodný 4:4 o vítězi rozhoduje:

1. rozdíl vyhraných a prohraných sad.

2. rozdíl celkového počtu vyhraných a prohraných míčů.

3. vzájemný zápas prvních hráčů družstva podle zápisu o utkání.

V kategorii minitenisu se například v Severočeské oblasti zavedli tzv. SPORTOVNÍ DNY, kdy se na jednom místě setká více týmů dané skupiny a odehrají mezi s sebou soutěžní utkání a zároveň si účastnící zasoutěží v dalších sportovních aktivitách. Po celý sportovní den mohou hráči získat odměny. Tyto dny se vytvořily pro lepší motivaci dětí ke sportování a snahu odbourat stres ze zápasů v útlém věku. Zároveň je to příležitost pro trenéry se osobně setkat po dlouhé zimní sezóně a navázat spolupráci.

Shrnutí pravidel MINITENISU (celá verze pravidel zde)

*Hraje se na jeden nebo dva vítězné sety do deseti bodů (jednoduché počítání) - za stavu 9:9 rozhodující bod

*Podání pouze jedno zespodu, jako forhend (v případě teče sítě se podání opakuje)

*Nadhozený míč pro podání musí dopadnout za zadní čáru nebo na ni, nikoli však před zadní čáru

*Podává se do pole ohraničeného čarou pro podání

*Podávající hráč musí stát v momentu zásahu míče za zadní čárou

*Podávající hráč se určí losem (stejně jako u normálního tenisu). Dále podává vždy ten, kdo prohrál poslední bod

*Podání se musí nechat dopadnout. Dále je možno hrát na jeden dopad nebo bez dopadu (volejem)

Hraje se výhradně se speciálními míči pro minitenis. Pro aktuální formát soutěží smíšených družstev sledujte webové stránky svých oblastních tenisových svazů.

tenisový kurt, minitenis, tenis pro děti

Minitenis kurty

ČTS

Podrobnější systém mistrovského utkání BABYTENIS:

Hraje se podle pravidel babytenisu. Každé utkání na jeden set. Za stavu 6:6 tiebreak. Družstva jsou vždy čtyřčlenná. Chlapci a dívky hrají společně. Poměr počtu chlapců a dívek ve družstvu je zcela libovolný. Hrají se čtyři dvouhry a dvě čtyřhry. Kapitáni obou družstev napíší před začátkem utkání zápis o utkání, ve kterém musí být zachováno pořadí hráčů dle obou soupisek. Kapitán však může libovolného hráče přeskočit.

Do čtyřhry může kapitán nominovat dvě libovolné dvojice tvořené z hráčů uvedených na soupisce. Přičemž platí, že tzv. první dvojice každého družstva je ta, ve které hraje hráč uvedený na soupisce nejvýše ze všech čtyř hráčů nominovaných ke čtyřhrám.

Rozdělení skupin a oblastí BABYTENIS 2023

Shrnutí pravidel BABYTENISU (celá verze pravidel zde)

*Hraje se na standardním tenisovém dvorci

*Utkání se hraje na jeden set (za stavu 6:6 tiebrak), pro který platí pravidla tenisu.

*Ve výjimečných případech (např. při zápasech ve skupinách, na turnajích jednotlivců s velkým počtem účastníků) je možno set zkrátit do čtyř gemů (za stavu 3:3 tiebreak).

*Hraje se výhradně se speciálními míči pro babytenis

tenis, dětský tenis, babytenis

Tenisový kurt pro babytenis a dospělý tenis

SOUTĚŽĚ JEDNOTLIVCŮ:

Kromě mistrovských utkání se hráči mohou zúčastnit i soutěžních turnajů jednotlivců. Důležitým krokem k úspěšnému přihlášení na vybraný turnaj je mít registraci přes INFORMAČNÍ SYSTÉM "IS" ČESKÉHO TENISOVÉHO SVAZU.

Po odeslání žádosti přes formulář obdrží hráč email s pokyny a přihlašovacími údaji do systému. V informačním systému si hráč vybere klub, který chce reprezentovat. Hráč si v žádosti o registraci vybere i délku registrace. Bez platné registrace nemůže hráč startovat v žádném soutěžním utkání družstev ani jednotlivců. Celým procesem je hráč, respektivě rodič, provázen srozumitelnými emaily od ČTS s následnými kroky k dokončení registrace.

Přihlašovací údaje a Informační systém budou hráče provázet celý jeho tenisový život. Kromě přihlášení na turnaje jednotlivců se v IS zadává i žádost o hostování do jiného tenisového klubu, přestup do jiného tenisového klubu, a zobrazí se i možné penalizace za porušení pravidel přihlašování/prezentací na turnaje.

tenis, přihlášení, turnaje

Informační systém ČTS

MK